Fortsätt till huvudinnehåll

Lördagsmys (med recept)!


Gårdagens lördag var inte lika hurtig som lördagen innan dess, vi tillbringade till och med dagen i två olika rum, men vi såg ändå till att mysa lite på kvällen. D ska på audition för sin balettskola idag, för att få behålla sin plats i ensemblen, och har varit ganska upptagen med balett det sista. Jag har varit ganska upptagen med mitt skrivande - 71 000 ord, sen 21 april.  Men kvällen ägnade vi åt varandra, med en mysig trerättersmiddag i vårens tecken. 

Först ut kom en improviserad förrätt på kokt (fryst) sparris, med en ramslöksvinägrett och hembakad surdegstoast. 
Förrätt
Förrätten var med andra ord inte särskilt avancerad. Sparrisen är kokt al dente enligt anvisningar på paketet, brödet rostat i brödrost. Vinägretten bestod av olivolja, äppelcidervinäger, fyra blad ramslök, salt och peppar. Jag kan inte ange några mått, för jag tror inte på sånt där. Jag höftar när jag skriver, och höftar när jag lagar mat. 
Varmrätten
Jag får erkänna att jag vid varmrätten saknade ett tredje element, man ska ju alltid tänka i tre när man dekorerar, men detta tredje element skulle främst vara estetiskt. Smakerna på tallriken talade för sig själva.  Det är svensk färskpotatis, kokt med 1 tsk salt, dill och citronklyfta. Nej, vi skalar inte färskpotatis - skalet är gott! Till detta serverades en smördegsinbakad getost med ramslök. Väldigt gott, så jag måste skriva ned det någonstans innan jag glömmer bort vad jag gjorde. Det här alltså mitt recept - inte hämtat från en kokbok. Ett original! 

Till två personer:
Två plattor smördeg, kavlade och överlappade på bredden.
200 gram getost
1 ägg
ca 3-4 varv flytande honung (för man trycker ju ut honungen i en cirkel, obviously!)
peppar
10 blad ramslök

Jag blandade ägg med honung, peppar och ramslök först, sen smulade jag i getosten och blandade ihop allt till en smet. Denna smet strök jag sedan över smördegsplattorna och rullade ihop det till en rulle. Sen hyst in i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter. Rullen föll ihop i ugnen, varpå det blev detta plattare resultat, men det gör ingenting - tittar man på bilden ser det ju faktiskt ut som om det var meningen. 
Efterrätt
Efterrätten var en chokladpannacotta, som D gjorde. Hon följde recept ur boken Gourmetvego, men använde vegegel (vegansk gelatin) istället för agar agar som står angivet i receptet. Detta toppade vi med granatäpple och grovhackad, saltrostad, mandel. Väldigt gott. Men de andra rätterna hade varit så lätta att vi högg in på efterrätten för tidigt, varpå vi plötsligt fann oss proppmätta halvvägs in i efterrätten. 

Kvällens dryck var en chardonnay (Cono sur), som jag köpte för några veckor sen, med planer till en annan meny som inte blev av. Vinet passade väldigt bra ihop med den surdegsbakade getosten och färskosten. Det gick inte alls ihop med förrätten. Oh well... 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den fräna lukten - om hur en spis går sönder

Vår söndag blev lite mer dramatisk än förväntat. Vår spis gick sönder. Nu var det nog aldrig fara å färde, men jag får ju erkänna att jag inte kände mig särskilt kaxig när spisen gick sönder som den gjorde. Det började på morgonen, vi gräddade fryscroissanter och kokade ägg. Vi märkte inget direkt konstigt, men vi har blivit tvungna att köpa en annan sorts bakplåtspapper än det vi brukar använda. Min familj frekventerar Gekås, Ullared, och köper med sig bakplåtspapper åt oss, men nu har alla dessa rullar tagit slut, och av någon anledning är det ingen som vill åka till Gekås den här våren.  Det nya bakplåtspappret har ett ytskikt av silikon, och när vi var färdiga och slog av spisen, så märkte vi att det luktade fränt. Nästan som bränd plast. Det kom också vit rök i skov från bakom panelen där spisreglagen sitter. Det kändes inte riktigt normalt, men vi skyllde det ändå på bakplåtspappret och var lite missnöjda - vi hade ju till och med hållit oss under papprets maxtemperatu

Äventyr!

D hade inte balett idag, något mycket ovanligt, och givetvis måste jag ju ta tillfället i akt att få umgås med min D. Så vi tog en halvdagsvandring på östgötaleden. Nu är vi hemma, trötta och med ömmande fötter. Vi är inga vana vandrare, så denna 3,5h vandring tog musten ur oss, men vi ska försöka komma iväg och vandra i sommar. Jag har ingen koll på hur långt vi faktiskt gick, men vi startade ca 10:30, och var tillbaka vid bilen igen runt 14:00. Då hade vi tagit två raster också. Jag tror vi kan ha gått runt 6 km, utifrån datan från mobilens stegmätare. Äventyret börjar! Mot Bjärka-Säby, men bara typ halvvägs. Vi gick inte hela vägen till Bjärka-Säby, det ska nog vara fint där (jag har aldrig varit där), men det kändes lite långt för en sån här första tur. Vi skulle ju behöva ta oss tillbaka till bilen också. Det var fint väder och mycket folk vid rastplatserna, men vi hittade ett vindskydd en bit in på östgötaleden där vi kunde sätta oss. Som vanligt när jag har mat fr