Gårdagens lördag var inte lika hurtig som lördagen innan dess, vi tillbringade till och med dagen i två olika rum, men vi såg ändå till att mysa lite på kvällen. D ska på audition för sin balettskola idag, för att få behålla sin plats i ensemblen, och har varit ganska upptagen med balett det sista. Jag har varit ganska upptagen med mitt skrivande - 71 000 ord, sen 21 april. Men kvällen ägnade vi åt varandra, med en mysig trerättersmiddag i vårens tecken.
Först ut kom en improviserad förrätt på kokt (fryst) sparris, med en ramslöksvinägrett och hembakad surdegstoast.
Förrätt |
Förrätten var med andra ord inte särskilt avancerad. Sparrisen är kokt al dente enligt anvisningar på paketet, brödet rostat i brödrost. Vinägretten bestod av olivolja, äppelcidervinäger, fyra blad ramslök, salt och peppar. Jag kan inte ange några mått, för jag tror inte på sånt där. Jag höftar när jag skriver, och höftar när jag lagar mat.
Varmrätten |
Jag får erkänna att jag vid varmrätten saknade ett tredje element, man ska ju alltid tänka i tre när man dekorerar, men detta tredje element skulle främst vara estetiskt. Smakerna på tallriken talade för sig själva. Det är svensk färskpotatis, kokt med 1 tsk salt, dill och citronklyfta. Nej, vi skalar inte färskpotatis - skalet är gott! Till detta serverades en smördegsinbakad getost med ramslök. Väldigt gott, så jag måste skriva ned det någonstans innan jag glömmer bort vad jag gjorde. Det här alltså mitt recept - inte hämtat från en kokbok. Ett original!
Till två personer:
Två plattor smördeg, kavlade och överlappade på bredden.
200 gram getost
1 ägg
ca 3-4 varv flytande honung (för man trycker ju ut honungen i en cirkel, obviously!)
peppar
10 blad ramslök
Jag blandade ägg med honung, peppar och ramslök först, sen smulade jag i getosten och blandade ihop allt till en smet. Denna smet strök jag sedan över smördegsplattorna och rullade ihop det till en rulle. Sen hyst in i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter. Rullen föll ihop i ugnen, varpå det blev detta plattare resultat, men det gör ingenting - tittar man på bilden ser det ju faktiskt ut som om det var meningen.
Efterrätt |
Efterrätten var en chokladpannacotta, som D gjorde. Hon följde recept ur boken Gourmetvego, men använde vegegel (vegansk gelatin) istället för agar agar som står angivet i receptet. Detta toppade vi med granatäpple och grovhackad, saltrostad, mandel. Väldigt gott. Men de andra rätterna hade varit så lätta att vi högg in på efterrätten för tidigt, varpå vi plötsligt fann oss proppmätta halvvägs in i efterrätten.
Kvällens dryck var en chardonnay (Cono sur), som jag köpte för några veckor sen, med planer till en annan meny som inte blev av. Vinet passade väldigt bra ihop med den surdegsbakade getosten och färskosten. Det gick inte alls ihop med förrätten. Oh well...
Kommentarer
Skicka en kommentar