Oj, vad tiden springer iväg. Det är ömsom skönt, ömsom skräckinjagande. Det var ju sommar bara igår, men trots det har jag idag ändå tagit bilen till däckhotellet och låtit byta till vinterdäck. Inte för att det finns någon snöprognos häromkring ett bra tag framöver, men det är skönt att få det gjort, och det är skönt att slippa riskera köra runt på hala vägar i sommardäcken.
Nu undrar ni säkert vad "frukostverkstan", jag har aldrig yttrat ordet högt - men det ekar i mig varenda gång jag lagar frukostelement. Idag har jag matat min surdeg för att den ska vara puttrig och trevligt sur när jag gör fördegen ikväll, för att i morgon baka nytt bröd. Jag har också gjort ny müsli, och medan lägenheten fylls av doften från kanel så väntar jag på att müslin ska svalna tillräckligt mycket för att jag ska kunna blanda i chokladen.
"Frukostverkstan" i mitt huvud var alltså inte mer spännande än så. Det är bara att jag, sedan den senaste satsen müsli tog slut, inte känt mig hågad att göra mer, samtidigt som jag en gång i veckan bakar nytt surdegsbröd. Men idag har jag fixat med båda!
![]() |
Här puttrar det! |
![]() |
Påminner lite om en hög höstlöv. |
Men! Det är snart dags att börja baka pepparkakor, och då vill jag testa en receptidé på er. Den är väldigt underutvecklad och ploppade upp i skallen när jag som bäst stod och blandade ihop kryddblandningen.
Adventsmüsli (för jag är lite less på samma gamla vanliga müsli).
Utöver basen på havregryn, kokosflingor mm, tänker jag mig krossade pepparkakor och russin (det har jag inte i vanliga fall). Personligen tycker jag att mint är väldigt gott ihop med hembakade pepparkakor - kan rekommendera en kopp myntate till pepparkakorna i december - men jag tror inte på polkagris i müslin. Inte godis i müsli - men choklad går bra? Chokladen jag använder brukar innehålla 70-85% kakao... så jag tycker nog ändå att det är viss skillnad.
Så: müslibas + krossade pepparkakor + russin. Det finns recept på pepparkaksdegar med apelsinzest, så därför funderar jag på att byta ut äpplejuicekoncentratet mot apelsinjuicekoncentrat. Det kan väl liva upp en mörk, sömnig decemberfrukost? Ja, jag är för snål för att smaksätta müslin med saffran.
Vad tror ni om receptet?
Apelsinjuice, honung, kanel, kardemumma, nejlika(?)
Havregryn, kokosflingor, mandlar(?), pepparkakskross
Torkade aprikoser, russin, tranbär och choklad
Jag kan också tillägga att jag i höst läser två kurser á 50% vardera och jag har deadline på fredag = skriva blogginlägg om müsli för att prokrastinera.
Kommentarer
Skicka en kommentar